چرا باید قبل از سفر به تهران، از اصفهان تماشا کنید؟
به گزارش سبزوار امروز، مزایا و ویژگی های خاص اصفهان نظیر صنایع دستی منحصربه فرد و جاذبه های تاریخی و فرهنگی باشکوه، هر گردشگری را ترغیب می نماید تا قبل از سفر به تهران، اصفهان را برای بازدید انتخاب کند.
بسیاری از گردشگران، تهران را صرفاً جنگلی از سازه های بتنی می دانند که در ابری از دود و شلوغی و سروصدا احاطه شده است؛ اما با اینکه مرکز ایران فقط به این موضوعات خلاصه نمی شود و جاهای تماشای تهران مطمئناً ارزش بازدید دارند، می خواهیم به دلایل فرهنگی اشاره کنیم که سفر به اصفهان، به عنوان گنجینه ای ملی، را در اولویت و بالاتر از تهران قرار می دهد.
در بازدید از جاهای تماشای اصفهان شما نیز اذعان می کنید که اصفهان، نصف دنیا است. مکان های تماشای بی شمار و معماری فوق العاده، این شهر را به مقصدی ایدئال برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل نموده است. جالب است بدانید که خبرنگاران از میان ده ها آژانس مسافرتی به معرفی تورهای زمینی و هوایی اصفهان پرداخته که مسافران می توانند با جست و جو در میان آن ها و آنالیز تفاوت قیمت ها مقرون به صرفه ترین تور اصفهان را در بازه زمانی مدنظر خود گزینش نموده و به این شهر زیبا سفر نمایند.
شهر پل ها
در میان شاهکارهای معماری اصفهان می توان به 11 پل آن اشاره نمود، هرچند که گردشگران اغلب به بازدید از دو پل معروف سی وسه پل و پل خواجو اکتفا می نمایند. گردشگران حین قدم زدن روی پل به مردم محلی برخورد می نمایند که مشغول آوازخواندن هستند و صدایشان در محوطه پل طنین انداز می شود. اگر شانس با شما یار بوده و زاینده رود پرآب باشد، لذت بیشتری از بازدید از سی و سه پل خواهید برد، چراکه صدای دلنواز و آرام بخش جریان آب حس وحال خوبی به شما می دهد که در هیچ جای دیگری تجربه نخواهید کرد.
برترین معماری اسلامی
مسجد امام اصفهان به خاطر خوشنویسی اسلامی، طاق های کاملا متقارن و گنبدهای کاشی کاری باشکوه که هر یک در نوع خود منحصربه فرد هستند، ازنظر معماری فوق العاده زیبا است. این مسجد، مهم ترین مسجد تاریخی اصفهان و یکی از مساجد میدان نقش دنیا است که در طی دوران صفوی ساخته شد و از بناهای مهم معماری اسلامی ایران به شمار می رود. ویژگی آکوستیک داخل این مسجد حس کنجکاوی هر گردشگری را تحریک می نماید و یکی از جاذبه های خاص آن به شمار میرود.
در ضلع شرقی میدان امام، مسجد شیخ لطف الله واقع شده است که شاهکاری از معماری و کاشی کاری قرن یازدهم هجری را به نمایش می گذارد. این مسجد به دلیل اینکه نه مناره دارد و نه دارای شبستان ورودی (حیاط) است و بعلاوه ورودی آن پله می خورد، مشابه سایر مساجد نیست. گنبد مسجد شیخ لطف الله در سپیده دم به رنگ صورتی، هنگام نیم روز کرمی رنگ و در غروب خورشید رنگ آجری به خود می گیرد و خورشید گوئی که در سیر تابش روزانه اش، هر رنگی از زندگی را به اسلیمی های پرپیچ و خم این گنبد مینائی می تاباند.
گنبدها و سقف ها
با توجه به گنبد های زیبای مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله، مسجد جامع و کلیسای وانک و سقف های بسیار خیره نماینده چهل ستون، عالی قاپو و هشت بهشت، کمتر جایی را می توان پیدا کرد که برای تماشای معماری و شکوه این سازه ها مجبور باشید سر خود را به بالا خم کنید. در واقع گردشگران به خصوص گردشگران خارجی که از این کار خسته می شوند، روی زمین دراز می کشند و به تماشا و عکاسی از طرح ها و رنگ های آن ها مشغول می شوند.
داشتن سه اثر در میراث دنیای یونسکو
میدان نقش دنیا یا امام اصفهان در تاریخ 8 بهمن 1313 در لیست آثار ملی ایران ثبت شد و در اردیبهشت 1358 جزو نخستین آثار ایرانی بود که به عنوان میراث دنیای یونسکو نیز به ثبت دنیای رسید. بناهای تاریخی موجود در چهار طرف میدان نقش دنیا شامل عالی قاپو، مسجد شاه (مسجد امام)، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه می شوند. علاوه بر این بناها دویست حجره دو طبقه پیرامون میدان واقع شده است که عموماً به عرضه صنایع دستی اصفهان اختصاص دارد. منابع گوناگون، بنای به شکل فعلی را در دوره سلطنت شاه عباس اول و به سال 1011 قمری دانسته اند. گردشگران به راحتی می توانند یک روز کامل را در بخش های مختلف این محل و تماشای معماری خارق العاده آن سپری نموده و از بازار دو طبقه دور میدان تماشا نمایند.
چهل ستون نیز یکی دیگر از آثار ثبت شده در میراث دنیای یونسکو است که 20 ستون چوبی دارد و وقتی تصویر این ستون ها در حوض مقابلش می افتد، 40 ستون را نشان می دهد. از بخش های مختلف این عمارت می توان به تالار آینه، تالار 20 ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوان های طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقف ها اشاره نمود. تالار مرکزی کاخ که اختصاص به مهمانان خارجی و شخصیت های کشورهای دیگر داشت، حاوی نقاشی هایی است که وقایع تاریخی دوران های مختلف را بیان می دارند. این سالن باشکوه که بر گنبدی منقوش راسخ است با لچکی های رنگارنگ و طرح های طلایی و شفاف از شاهکارهای هنری عصر صفوی محسوب می شوند.
سومین اثر ثبت شده در سازمان دنیای یونسکو، مسجد جامع اصفهان است که قدمت آن به قرن دوم هجری قمری باز می شود. طاق های چشمه ای، ایوان های چهارگانه، سردرها، دو گنبد آجری، خوشنویسی های زیبا، جرزهای آجری و تزیینات متفاوتی که متناسب با معماری هر دوره از تاریخ ایران و در سبک های خراسانی و رازی در این مسجد کار شده، باعث شد اثری خلق شود که الگویی برای دیگر مساجد ایران و حتی سایر منطقه ها مسلمان نشین باشد.
غذاهای محلی لذیذ
اصفهان را به خاطر غذاهای محلی خوشمزه ای می شناسند که در هیچ جای دیگر ایران پیدا نمی شود. معروف ترین و خوشمزه ترین غذای اصفهان، بریانی است که از گوشت، جگر سفید، پیاز، روغن، دارچین، نعنا خشک، زعفران و کشک تهیه می شود. برای سرخ کردن بریانی از کفگیر مخصوص بریانی اصفهان استفاده می نمایند و از مهم ترین نکات برای تهیه یک بریانی اعلا اضافه کردن ادویه های اصفهانی و چگونگی پخت گوشت با ظرف و اجاق ویژه است. در بریانی های اصفهان اغلب برشی از نارنج یا لیموی تازه به همراه ریحان، دوغ محلی و برشی از پیاز همراه با این غذا سرو می شود.
خورشت ماست نیز یکی دیگر ازغذاهای معروف و لذیذ اصفهان است که برای طبخ آن از ماست چکیده، گوشت گردن گوسفند، خلال بادام، زعفران و شکر استفاده می شود و گاهی گلاب نیز در آن می ریزند. گز و پولکی را نیز نمی توان از قلم انداخت که از شیرینی های مخصوص این شهر به شمار میرود و در سفر به این شهر می تواند کام تان را شیرین کند.
مرکز صنایع دستی ایران
اصفهان مرکز صنایع دستی ایران شناخته می شود. پارچه های قلمکاری شده را می توان هنر چاپ روی پارچه نام گذاری کرد که از طریق قالب های چوبی آماده روی پارچه های مختلفی چون کتان، کرباس و در رنگ های مختلف کوبیده می شود و پارچه های فوق العاده زیبا، مجذوب کننده و در عین حال ساده ای را پدید می آورد که می توان یک سوغات خوب از سفر به اصفهان باشد. قالب های چوبی این هنر در صدها طرح مختلف نظیر گل و بته، هندسی، انتزاعی و پیش از اسلام هستند.
خاتم کاری یکی دیگر از صنایع دستی و هنرهای تماشای اصفهان است که از طریق هنرمندان ماهر اصفهانی و در صنعت چوب مورد استفاده قرار می گیرد. هنر خاتم کاری غیر از اصفهان، در شیراز هم رایج استو اصل آن در آباده است و قدمت آن به دوران صفویه برمی شود. این هنر عبارت است از کنار هم قرار دادن قطعات کوچک و مثلثی شکل چوبی برای ایجاد اشکال هندسی زیبا. در خاتم کاری از موادی مانند استخوان شتر یا اسب، فلز طلا، نقره، آلومینیوم و برنج و چوب های آبنوس، عناب، نارنج، فوفل و... استفاده می نمایند.
اصفهان زادگاه هنر زیبای میناکاری است. این هنر، امروزه به یکی از مهم ترین صنایع دستی اصفهان تبدیل شده است و رونق زیادی دارد. میناکاری عبارت است از هنر تزیین وسایل عموما فلزی با مواد رنگی. البته غیر از انوع ظروف فلزی از جنس طلا، نقره، برنج، مس و برنز از میناکاری برای تزیین انواع ظروف سفالی و چینی هم استفاده می شود. گردشگران داخلی و خارجی از این هنر زیبا استقبال می نمایند و اشیای زیبای میناکاری شده را به عنوان هدیه و سوغات خریداری می نمایند.
بازار بزرگ اصفهان
بازار بزرگ اصفهان نه تنها جوابگوی همه نیازهای شما خواهد بود، بلکه یک موزه زنده و پویا به شمار میرود. این بازار درحاشیه میدان نقش دنیا قرار گرفته و ورودی اصلی آن از سمت سردر قیصریه است و حجره ها و دکان هایی دارد که از 400 سال پیش تا به امروز همان کالای قدیمی خود را می فروشند. این بازار با وجود راسته های زرگرها، مسگرها، تفنگ سازها، کفشدوزها، کلاهدوزها، قنادها و غیره بسیار وسیع تر از آن چیزی است که تصور می کنید. قدیمی ترین بخش های بازار بزرگ بیش از 1000 سال قدمت دارند و صدای چکش بر تن فلزات هنوز از راسته مسگرها شنیده می شود. قلمزنی یا حکاکی روی فلز نیز در این بازار انجام می شود و در بخش های دیگر شاهد کوشش هنرمندان خاتم کاری خواهید بود که هنری منحصر به فرد را خلق می نمایند.
برای انتخاب برترین و مقرون به صرفه ترین بلیط هواپیما به اصفهان می توانید از خبرنگاران یاری بگیرید. خبرنگاران امکان جست و جوی آسان را برای انتخاب مقرون به صرفه ترین بلیط در میان قیمت متنوع بلیط ها از ده ها فروشنده معتبر به شما می دهد.
منبع: کجارو / theculturetrip.com