قره حسنلو بی حریم مانده است

به گزارش سبزوار امروز، تعیین حریم محوطه باستانی قره حسنلو همچنان معطل مانده است.

قره حسنلو بی حریم مانده است

به گزارش خبرنگاران محوطه باستانی قره حسنلو نمین بعد از دست و پنجه نرم کردن با کارخانه فولاد و پشت سرگذاشتن بخشی از نگرانی هایی که برای حفظ آن وجود داشت، پایان به ثبت ملی رسید و قرار بود با تشکیل شورای فنی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حریم، عرصه و برنامه حفاظتی آن تعیین شود، اما پس از گذشت حدود شش ماه، تعیین حریم این محوطه باستانی همچنان معطل مانده است.

حدود شش ماه از آخرین اظهارات و وعده های مسؤولان اردبیل درباره تعیین حریم قره حسنلو می گذرد؛ فردین عینی سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل در مردادماه 1401 گفته بود: محوطه باستانی قره حسنلو بعد از حدس ها به مساحت 3300 متر مربع تعیین عرصه و در فهرست آثار ملی ثبت شد. برای تعیین حریم این تپه تاریخی باید شورای فنی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تشکیل شود و در اولین جلسه این شورا، پیشنهادات تعیین حریم بررسی و تدوین خواهد شد. پس از تایید این شورا، حریم این محوطه تعیین می شود و دیگر از این نظر، مسئله ای وجود نخواهد داشت.

اما حالا روح الله محمدی معاون میراث فرهنگی اردبیل حاشیه ها و حساسیت های این محوطه تاریخی را علت معطلی تعیین حریم قره حسنلو می داند. او به ایسنا گفت: پرونده حریم این محوطه اگر به تایید شورای فنی برسد، تا پایان سال مصوب می شود.

محمدی درباره این که چرا هنوز تعیین حریم و عرصه قره حسنلو مصوب نشده است، اظهار کرد: این محوطه از بهمن ماه سال 1400 تا بعد از عید 1401، کاوش شد و در تابستان به ثبت ملی هم رسید، همچنین محدوده عرصه آن هم تعیین شده است، اما حریم و عرصه آن تکمیل نشده است. حاشیه و حساسیت های این محوطه زیاد است و باید با دقت زیاد حریم و عرصه نهایی آن تعیین شود و این اقدام باید بینابین انجام شود تا هم اثر حفظ شود و هم فعالیت مالی این منطقه انجام شود. نقشه های اولیه حریم و عرصه آماده شده است و باید فرایند های تصویب و ثبت را طی کند. نقشه های اولیه در شورای حریم استان تایید شده است و باید مورد تایید شورای حریم در وزارتخانه هم قرار گیرد.

او ادامه داد: شورای فنی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شده و مقرر شده کارخانه فولاد هزینه پوشش محوطه را برای حفاظت اثر زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی بپردازد. در محدوده اثر هم ناظر باستان شناس تمام وقت داریم که تمام مدت فعالیت های اطراف را زیر نظر دارد.

معاون میراث فرهنگی اردبیل درباره بازه زمانی تصویب حریم قره حسنلو گفت: حریم و عرصه تعدادی از آثار تاریخی اردبیل مانند کوه تپه، تپه آتشگاه در سرعین، تپه دیزلین در هشجین خلخال، تپه بریس در شهرستان نمین و محوطه قره حسنلو قرار است تا قبل عید مصوب شوند و البته این تصویب به نظر کارشناسان و شورای حریم بستگی دارد.

اسفندماه سال 1400، مدیرکل وقت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از کشف تمدنی سه هزار ساله در محوطه قره حسنلو خبر داد. این در حالی بود که در تیرماه همان سال، برای احداث و ایجاد کارخانه آهن و فولاد در این محدوده استعلام می شود که شرکت سرمایه گذار 97 هکتار را درحالی تقاضا می کند که محوطه باستانی قره حسنلو جزوی از آن اراضی به شمار می آید. از همین رو نگرانی هایی درباره تخریب احتمالی این محوطه تاریخی و سازه باستانی کشف شده در آن، ایجاد شد که در پی آن، عملیات کاوش نجات بخشی این محوطه از ششم بهمن سال 1400 برای شناسایی محوطه و بررسی توالی فرهنگی آن شروع شد.

با وجود کاوش نجات بخشی، اما نگرانی ها درباره پروژه مالی ایی که در محوطه باستانی قره حسنلو جریان داشت، ادامه پیدا کرد؛ نگرانی درباره محوطه تاریخی که در فهرست میراث ملی هنوز ثبت نشده بود و عرصه و حریم نامعلومی دارد. به همین علت، حتی کارزاری هم با نام میراث باستانی قره حسنلو ویلکیج را دریابیم راه اندازی شد.

در پی این پیگیری ها و طرح دغدغه دوستداران میراث فرهنگی، نادر فلاحی مدیرکل وقت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل در 19 مرداد 1400 بیان نمود که محوطه باستانی قره حسنلو در فهرست آثار ملی به شماره 33804 ثبت شده است، اما پس از ثبت ملی این محوطه باستانی، مسأله دیگر تعیین حریم این محوطه تاریخی بوده است که طبق آخرین وعده ها قرار است تا قبل از شروع سال 1402 مصوب شود.

منبع: دنیای سفر
انتشار: 21 بهمن 1401 بروزرسانی: 21 بهمن 1401 گردآورنده: sabzevartoday.ir شناسه مطلب: 2584

به "قره حسنلو بی حریم مانده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قره حسنلو بی حریم مانده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید