معرفی شاعرانی که اندیشه آن ها فراتر از مکان و زمان بود
به گزارش سبزوار امروز، برخی چهره ها از شنا کردن بر خلاف جهت رودخانه نمی ترسند؛ آن ها واهمه ای ندارند که هم رنگ جماعت نباشند و مسیری را پیش بگیرند که شاید معاصرانشان آن را نفهمند؛ اما آیندگان به درستی آن پی خواهند برد. سه شاعری که در این مقاله به شما معرفی می کنیم از تاثیرگذارترین چهره های ادب فارسی معاصر هستند که تاثیری ستودنی بر دنیای بعد از خودشان گذاشتند؛ شاعرانی که ورای زمان خود فکر می کردند.
- فروغ فرخزاد
فروغ الزمان فرخزاد هشتم دی ماه سال 1313 در محله امیریه تهران به جهان آمد. او فرزند سرهنگ محمد فرخزاد و توران وزیری تبار بود. یک خواهر بزرگتر از خودش به نام پوران و برادری کوچکتر به نام فریدون داشت.
فروغ بعد از به اتمام رساندن تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، وارد هنرستان بانوان شد تا هنرهایی مثل خیاطی و نقاشی را یاد بگیرد. اولین شعرهای او به گفته خودش در سیزده یا چهارده سالگی نوشته شدند؛ آثاری در قالب غزل که فروغ آن ها را منتشر نکرد.
حدودا شانزده ساله بود که عاشق شد. عشق او مردی به نام پرویز شاپور بود که پسر خاله مادرش به حساب می آمد و از فروغ 15 سال بزرگتر بود. مجموعه نامه نگاری های عاشقانه فروغ با شاپور در کتابی به نام اولین تپش های عاشقانه قلبم منتشر شده است. حاصل ازدواج فروغ با پرویز شاپور پسری به نام کامیار شد. فروغ در همین اثنا در هفده سالگی اولین مجموعه شعر خود را به نام اسیر منتشر کرد و نوع رویکرد و زبان شاعرانه او مورد توجه بسیاری نهاده شد؛ در عین حال به دلیل فضای مرد سالار آن دوران هجمه هایی هم به فروغ وارد شد. فروغ در نهایت از پرویز شاپور جدا شد و از ملاقات پسرش کامیار نیز محروم ماند.
بعد از این در سال 1336، زمانی که تنها 22 سال داشت، مجموعه شعر عصیان را منتشر کرد؛ مجموعه ای بی نظیر که سبب شهرت بیشتر او شد. حدودا 23 بود که نسبت به جهانی سینما کنجکاوی بیشتری به خرج داد و وارد این جهان شد. او در این راستا از ابراهیم گلستان، نویسنده، فیلمساز و صاحب استودیو گلستان چیزهای زیادی آموخت. فیلم این خانه سیاه است حاصل همکاری فروغ و گلستان بود؛ فروغ در مقام کارگردان و گلستان در مقام تهیه نماینده.
فروغ فرخزاد در نهایت زمانی که تنها 32 سال داشت بر اثر واژگون اتومبیل شخصی اش از جهان رفت؛ اما تاثیر او همچنان بر نسل های بعد انکار نشدنی است. با وجود کوتاه بودن زندگی او تنوع آثار و مضامین موجود در شعرهایش و همچنین جسارت او نتایج ماندگاری به دنبال داشت که در آنالیز زندگینامه فروغ فرخزاد به خوبی معین است.
- احمد شاملو
21 آذرماه 1304 هجری شمسی، احمد شاملو در تهران به جهان آمد. پسری که قرار بود در جوانی انقلابی در شعر فارسی ایجاد کند و لقب پدر شعر سپید را به خودش اختصاص دهد.
شاملو پدری ارتشی داشت؛ به همین دلیل هم مدام از شهری به شهر دیگر منتقل می شدند. تحصیلات او در کودکی به واسطه همین جا به جایی های مداوم، مرتب نبود. در نهایت بعد از ورود متفقین به ایران و فعالیت های سیاسی شاملوی جوان در آن دوران، زمانی که دبیرستانی بود، به زندان انداخته شد. بعد از آزادی از زندان درس و مدرسه را کنار گذاشت و در یک کتابفروشی مشغول به کار شد.
شاملو تحت تاثیر نیما یوشیج قرار داشت و مدتی هم به نوشتن اشعار نیمایی رو آورد؛ اما بعدا تحت تاثیر اشعار فرانسوی، شعر شاملویی یا سپید را بنیانگزاری کرد که در آن عناصر خیال نسبت به سایر عناصر شعر نقش پررنگ تری را ایفا می نمایند.
با آنالیز زندگی نامه احمد شاملو خیلی زود متوجه حضور نامی در کنار نام او خواهید شد که تاثیری غیر قابل انکار بر شاملو داشته است؛ آیدا. آیدا سرکیسیان سومین همسر احمد شاملو بود و یگانه عشق شاملو تا انتها عمر. در عنوان چندین کتاب از آثار شاملو، نام آیدا هم به چشم می خورد (مثل آیدا در آینه) و تاثیر او بر مضامین شعری شاملو ستودنی است. برای مشاهده آثار و کتاب های شاملو کلیک کنید.
شاملو با مجموعه شعر هوای تازه به عنوان یک شاعر جریان ساز مطرح شد. او علاوه بر شاعری روزنامه نگاری، ترجمه و فیلم سازی هم می کرد و از دبیران کانون نویسندگان ایران بود.
احمد شاملو انتها در دوم مرداد ماه 1379 بر اثر بیماری دیابت درگذشت و در کرج به خاک سپرده شد.
- سهراب سپهری
بسیاری تاریخ تولد سهراب سپهری را 15 مهر 1307 و در کاشان می دانند؛ در حالی که خود سهراب شرح داده است که زمان تولدش، یعنی 14 مهرماه 1307، در قم به جهان آمده است و بعد از رفتن به گلپایگان و خوانسار به شهر آبا و اجدادی اش یعنی کاشان برگشته اند؛ شهری که سهراب خودش را عمیقا به آن متعلق می داند.
پدر و مادر سپهری، هر دو اهل هنر و شعر بودند و این پدرش بود که او را به جهانی نقاشی علاقمند کرد. همین شد که بعد از دریافت دیپلمش در کاشان به تهران آمد تا در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول به تحصیل نقاشی گردد. در همین حین نیز مشغول به کار در شرکت نفت شد؛ اما این کار تنها هشت ماه طول کشید و سهراب کناره گیری کرد.
اولین مجموعه شعر سپهری در سال 1332 منتشر شد. قالب اشعار او نیمایی بود و نام مجموعه شعرش را مرگ رنگ نام نهاده بود. در سال 1332 دوره نقاشی را به انتها می رساند و با مدرک لیسانس فارغ التحصیل می گردد. در همین سال مجموعه شعر دوم خود را به نام زندگی خواب ها منتشر نموده و در عین حال در چند نمایشگاه نقاشی حاضر می شود.
سهراب علاقه خاصی به فرهنگ مشرق زمین داشت. به ژاپن سفر کرد، به هند، افغانستان، چین و پاکستان رفت و از فرهنگ و هنر آن ها بسیار آموخت. رد پای این تاثیرات در آثار او دیده می گردد.
بعد از سفر به شرق، نوبت به غرب بود. سال 1336 سهراب به پاریس و لندن رفت و در مدرسه هنرهای زیبای پاریس مشغول به تحصیل لیتوگرافی شد. بعد از بازگشت به ایران در سال 1340 آغاز به تدریس در هنرکده هنرهای تزئینی تهران کرد و همچنان به نقاشی پرداخت. بسیاری از نقاشی های او در نمایشگاه های معتبر بین المللی شرکت داده شدند که در این لینک قابل مشاهده هستند. سپس در سال 1344 شاهکار صدای پای آب را منتشر کرد که نشان دهنده رویکرد جالب او نسبت به زندگی بود. سپهری اول اردیبهشت سال 1359 بر اثر سرطان بعد از تحمل بیماری سرطان خون در تهران درگذشت و در مشهد اردهال به خاک سپرده شد.
منبع: فرارو