گردابِ کرونا و یک چرخشِ خطرناک
به گزارش سبزوار امروز، کرونا حالا حالاها تمام شدنی نیست؛ فقط گاهی رام می گردد، همه فکر می نمایند که مهار شده، ضعیف شده، تمام شده، اما این ویروسِ موذی در کمین است تا ما را دور هم جمع کند، سفرها را به راه و زندگی را عادی کند و بعد هم دوباره بتازد و غافلگیر کند...
به گزارش خبرنگاران، کووید-19 یا همان کرونا ویروس، موذی است و هوشمند. آرام در جان رخته می نماید، در بدن جولان می دهد، ضعیف ترین نقطه هر بدن را پیدا نموده و از همانجا ضربه می زند. طوری آدمی را در عرض چند روز از پای می اندازد که حتی متوجه نمی شوی چه و چگونه رخ داد. فقط وقتی به خودت می آیی که یا در گوشه بیمارستانی و یا بیماری را به جان عزیزترین هایت هم انداخته ای و کاری هم از دستت برنمی آید.
ویروس هزار رنگ
کرونا ثابت نموده که هر روز هم می تواند با هر تکثیرش رنگ عوض کند، یک روز در قامت ویروسی از ووهان چین، یک روز در ردای کرونایی که در انگلیس جهش می یابد و قدرت و شدت بیماری زایی اش را دوچندان می نماید و یک روز هم در لباس آفریقایی جهشی خطرناک از خود نشان می دهد. همین موضوع است که کووید-19 را غیرقابل پیش بینی نموده و نمی توان حدس زد که چند روز یا چند ماه دیگر چه رفتاری از خود بروز می دهد. همین موضوع است که حتی از بین رفتن تاثیر واکسن های ساخته شده برای این ویروس را در دل می نشاند و بیم از تغییر رفتار ویروس است که باعث می گردد متخصصان و مسئولان بهداشت و درمان کشور هشدار دهند که مراقب باشید، فریب آرامش فعلی کرونا را نخورید، ماسک بزنید، فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کنید، سفر نروید و... .
گرداب کرونا
اما گویا، بعضی که تعدادشان هم کم نیست خود را ضدکرونا تصور می نمایند و تا طوفان کرونا اندکی آرام می گیرد، قصد دید و بازدید و سفر به سرشان زده و با این کار گردابی از مسائل را در کشور ایجاد می نمایند. به طوری که در تعطیلات گذشته حجم سفرها به استان های جنوبی به حدی بود که استان هایی مانند هرمزگان و جزایر جنوبی کشور مملو از جمعیت شدند و نگرانی از شیوع و بروز موج چهارم بیماری را قوت بخشیدند. به طوری که دکتر سیما سادات لاری-سخنگوی وزارت بهداشت در گفت وگو با خبرنگاران، بیان کرد که بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی، متوسط تردد روزانه بین استانی از 23 دی تا دوم بهمن ماه تا هفت درصد به نسبت مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
چرخشِ خطرناک
این افزایش بستر مناسب را برای ویروس موذی کرونا فراهم می نماید تا تکثیر گردد، انتقال پیدا کند و البته جهش یابد. به طوری که چندی پیش دکتر سعید نمکی-وزیر بهداشت با تاکید بر پیچیده بودن کرونا ویروس، گفت: کرونا هر لحظه ممکن است شکل خاصی را از خودش بروز دهد که با شکل قبلی و نوع علامت های قبلی کاملا متفاوت باشد و به همین دلیل باید بسیار هوشمندانه عمل کنیم. در بازی شطرنج با این ویروس منحوس نمی توان لحظه ای غفلت کرد. ما نگران موج سفرهای آینده هستیم. یکی از دغدغه ها در استان هرمزگان، سفرهای سنگین به جزایر جنوب کشور بود. وقتی ویروس جهش یافته به چرخش درآید، بسیار خطرناک است.
نگرانی از چرخش ویروس از استانی به استان دیگر
وزیر بهداشت همچنین گفت: باید توجه کرد که ما به پهنه چندین کشور اروپایی پهنه اقلیم، تنوع ژنتیک و قوم و رفتارهای اجتماعی داریم. در درون این سرزمین که مرتبا داریم داروی ضدویروس مصرف می کنیم، جهش در ویروس در درون مرزها پدیده غیرمنتظره ای نیست. آنچه که می تواند ما را گرفتار طوفان کند، چرخش ویروس است مثلا از کردستان به بندرعباس، از بندرعباس به خراسان شمالی و... است. ما خیلی نگران این چرخش هستیم. بر این اساس باید به شدت بحث مسافرت ها را جدی بگیریم و در این راستا بر سخت گیری های جدید پافشاری می کنیم.
احتمال بروز موج چهارم کرونا
در این بین حجم مسافرت ها و افزایش رفت و آمدهای مردم به حدی بالابود که متخصصان و مسئولان سلامت کشور به شدت نسبت به احتمال بروز موج چهارم بیماری در کشور که می تواند به مراتب سهمگین تر از امواج قبلی باشد و تعداد بیشتری از مردم کشورمان را به کام مرگ بفرستد، ابراز نگرانی کردند. در عین حال بعضی از متخصصان هم از افزایش موارد بیماری در دو رده سنی خبر دادند. در این زمینه دکتر نادر توکلی- معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در کلان شهر تهران ضمن ابراز نگرانی از بروز موچ چهارم کرونا از اواسط بهمن ماه در کشور، گفت: اینکه مردم فکر نمایند که میزان بیماری بسیار کم شده و بیماری عملا از بین رفته، تصوری واقعا خطرناک است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی اینکه مردم فکر نمایند که میزان بیماری بسیار کم شده و بیماری عملا از بین رفته، تصوری واقعا خطرناک است، ادامه داد: از طرفی شاهد هستیم طی دو الی سه ماه اخیر، میزان بروز بیماری در بچه ها و نوجوانان زیر 20 سال هم بیشتر شده است که این هم خطر دیگری است.
افزایش نگران نماینده بیماری در 6 استان
در عین حال دکتر محمدرضا ظفرقندی-رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور نیز نسبت به فرایند صعودی آمار مراجعان بیماران مبتلا به کرونا چه به صورت سرپایی و چه به صورت بستری هشدار دارد و گفت: شواهد از افزایش نگران نماینده تعداد مبتلایان و مراجعان برای دریافت خدمات درمانی پس از تجمعات و سفرهای اخیر حکایت دارد که این موضوع بخصوص در شش استان به صورت مشهود دیده شده است و این موضوع موجب نگرانی جدی است.
وی با بیان اینکه بعد از برگزاری تجمعات شاهد افزایش آمارها هستیم و این نشانگر آن است که باید نظارت بیشتر بر اجرای دستورالعمل ها وجود داشته باشد، گفت: نباید این تصور که دوران سخت کرونا را پشت سر گذاشته ایم و شرایط خوب شده است، به مردم انتقال داده گردد. واقعیت این است که هر بار به مردم این تصویر که اوضاع خوب شده است ارائه می گردد، شاهد کاهش رعایت توصیه ها و مجددا افزایش آمارها هستیم.
البته طبق اعلام وزارت بهداشتی ها درصد رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور تا ابتدای بهمن ماه 1399، به 83.88 درصد رسیده است که این میزان تقریبا بیشترین میزان رعایت پروتکل های بهداشتی از ابتدای سال تا به امروز محسوب می گردد. باید توجه کرد وزارت بهداشتی ها هشدار داده اند که کاهش در میزان عمل به توصیه های بهداشتی می تواند موج چهارم بیماری را به صورت فراگیر در کشور ایجاد کند. این اتفاقی است که متاسفانه در بعضی استان ها در حال رخ دادن است؛ به طوری که به گفته مسئولان بهداشت و درمان کشور، علی رغم اینکه بیشتر استان های کشور در محدوده رعایت مناسب پروتکل های بهداشتی هستند، اما میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در چهار استان سیستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان و مازندران در محدوده 72 تا 75 درصد قرار گرفته است.
میزان رعایت پروکل ها در تهران نصف شد
در عین حال طبق اعلام وزیر بهداشت یکی از نگرانی های مهم در مورد مجموعه کلانشهرها به خصوص تهران است. بر اساس جلسات روسای دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی، می دانیم آمار رعایت پروتکل ها در استان تهران به کمتر از نصف رسیده است؛ یعنی از 81 درصد به حدود 39 درصد رسیده ایم و این زنگ خطر بزرگی است که ما در آینده نزدیک گرفتار خواهیم شد و من قبل از هر پیک این موضوع را به مردم عرض کردم.
نمکی تاکید نمود: نسبت مستقیمی میان عدم رعایت پروتکل ها و افزایش موارد بیماری و مرگ و میر است و این زنگ خطری برای آینده است و اگر خدایی ننموده به شکلی گرفتار ویروس مهاجم تر و وحشی تر شویم، این آوار بر سر ما سنگینی بیشتری خواهد نمود.
امکان بروز موج غافلگیرانه کرونا
در عین حال دکتر علیرضا زالی- فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران نیز در تاریخ ششم بهمن ماه گفت: آرام آرام میزان مراجعین جدید در بخش های بستری در حال افزایش است و تعداد بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه نسبت به هفته قبل بین نیم تا یک درصد افزایش پیدا نموده است.
فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به نشانه های جدید از خیز کرونا در تهران، گفت: در هر موجی از بیماری کرونا که در تهران رخ داده است تعدادی از افراد جامعه مبتلا شدند و بعد از آن مصونیت ناپایداری را روبرو بوده ایم اما نباید این موضوع ما را فریب دهد. فاصله موجهای دوم و سوم بیشتر از موجهای اول و دوم بوده است لذا ممکن است موج چهارم بسیار غافلگیرانه باشد.
باید توجه کرد که کرونا فعلا تمام شدنی نیست و همچنان باید زندگی مان را بر مدار کرونا با احتیاط پیش بریم. به گفته دکتر مینو محرز-عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، در شرایط فعلی تنها راه مهار بیماری کووید-19 واکسیناسیون است. منتها باید همه جهان به تدریج واکسینه شوند تا زندگی به حالت عادی بازگردد. برای قطع زنجیره انتقال کرونا باید به تدریج و به نوبت و به ترتیب اولویت گذاری، همه افراد واکسینه شوند. به عنوان مثال ابتدا کادر درمان، بعد افراد بالای 70 سال، مبتلایان به بیماریهای زمینه ای و به تدریج همه مردم بر اساس اولویت ها واکسینه شوند. زیرا واکسن آنقدر نیست که بتوان همه را باهم واکسینه کرد.
دومین نوروز باستانیِ کرونایی
بنابراین هنوز تا مهار کرونا راه طولانی در پیش داریم، اما حالا زنگ خطر موج چهارم کرونا به صدا درآمده است. تجمع، برگزاری دورهمی و افزایش سفرها، تجمع در مراکز و اماکن عمومی و... همچنان بسیار خطرناک بوده و منجر به بروز امواج بعدی بیماری خواهد شد. از طرفی نوروز 1400 به عنوان آیین باستانی ایرانیان در پیش است؛ دومین نوروزی که با کرونا می گذرانیم. حال بیم آن می رود که بعضی از مردم بی توجه به کرونا صف خرید عید و برنامه دید و بازدیدها و سفرها را به راه نمایند و در این میان جان گرانبهای خودشان و سایر مردم را به خطر اندازند. هر چند که اعمال و تشدید محدودیت ها برای نوروز 1400 همچنان در دست آنالیز است و هنوز تصمیمی برای آن اتخاذ نشده، اما با وجود هر نوع محدودیت و تصمیمی این ما مردم هستیم که باید نگران جان خود و عزیزان مان باشیم و باور کنیم که کرونا بی هیچ ترحمی جان می گیرد. پس جان مان را کف دست نگیریم و به پیشوازش نرویم.
منبع: خبرگزاری ایسنا